Mit jelent és a klímamosás és miért fontos?

Oszd meg ezt a bejegyzést!

A klíma tisztításának fontossága és módszertana nemzetközi szinten régóta elismert, azonban Magyarországon csak az elmúlt néhány évben kezdett elterjedni ez a gyakorlat. A klíma mosás folyamata egy speciális, erre a célra kifejlesztett “mosózsák” használatával történik, amely lehetővé teszi a beltéri egység alapos tisztítását anélkül, hogy a falakat vagy a padlót bevizeznénk. Ez a módszer különösen hatékony a kosz, penész és egyéb szennyeződések eltávolítására, miközben a tisztítás során keletkező szennyezett vizet egy csövön keresztül biztonságosan elvezetjük.

Attól függően, hogy milyen mértékben szennyeződött a berendezés, a tisztítási folyamat 45-90 percet is igénybe vehet, ezzel újjávarázsolva a klímát.

A tisztítási folyamat során először a klíma burkolati elemeit eltávolítjuk, majd a mosózsákot felhelyezve speciális, hatósági engedéllyel rendelkező vegyszert alkalmazunk a legkritikusabb részekre, mint a hőcserélő és a ventilátor (mókuskerék). Ezt követően a leszerelt alkatrészeket, mint például a szűrőket és a burkolati elemeket, alaposan megtisztítjuk, szárazra töröljük és fertőtlenítjük.

A beltéri egység belsejében található alkatrészek tisztításához egy különleges, alacsony nyomású, akkumulátoros készüléket használunk, ami különösen hatásos a makacs szennyeződések eltávolításában. Szükség esetén ezt a lépést többször is megismételjük. A tisztítási folyamat befejeztével a klímát lefertőtlenítjük, hogy hosszabb ideig maradjon tiszta, majd visszaszereljük a burkolati elemeket és elvégezzük a működés tesztelését.

Ezzel szemben a piac egyes szereplői, úgynevezett “fújkálós mesterek”, gyakran csak felületes tisztítást végeznek, amely általában nem több 5-10 percnél. Ez a folyamat tipikusan magában foglalja a szűrők kiemelését és tisztítását, valamint a hőcserélő agresszív, általában citromos illatú alkoholos spray-vel való befújását. Bár ez a módszer ideiglenesen kellemesebbé teheti a levegőt, nem szünteti meg a készülék belsejében meglévő penész és szennyeződés problémáját, így valójában pénzkidobásnak tekinthető.

Kiemeljük, hogy a tényleges tisztítás és karbantartás jelentősége messze túlmutat a kellemes illaton; a cél a klíma berendezés hosszú távú egészséges és hatékony működésének biztosítása. Amennyiben komoly és alapos klíma tisztítást szeretne igénybe venni, érdemes olyan szakembereket keresni, akik rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és engedélyekkel az optimális eredmény eléréséhez.

További hasznos bejegyzések

Klíma mosás, klímatisztítás hőcserélő változása
Klímamosás

Klímatisztítás házilag: alapok és a klímatisztítás fontossága

A klíma rendszeres tisztítása nem csak a berendezés hatékonyságát javítja, hanem egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan végezhető el a klíma és légkondicionáló tisztítása otthon, és megvilágítjuk ennek jelentőségét. A rendszeres klímatisztítás jelentősége Sokan tudják, mennyire fontos a klímaberendezések rendszeres tisztítása. A tisztítás elhanyagolása nem csak a

Tovább olvasom »
Klíma mosás, klímatisztítás
Klímaszerelés

Klímaszerelés házilag: tippek és tanácsok

Az otthoni klímaszerelés komoly kihívást jelenthet, mégis sokan döntenek úgy, hogy maguk vállalják ezt a feladatot. A folyamat összetettsége és a szükséges szaktudás miatt azonban fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mire számíthatunk. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány alapvető tippet, trükköt és tanácsot, hogy segítsük az otthoni klímaszerelést tervezőket. A Klímaszerelés

Tovább olvasom »